Akkerranden                                                                    

Om niet iedere centimeter grond in productie te nemen is geen voor de hand liggende keuze in een klein land als Nederland. En in de hedendaagse intensieve landbouw is men al snel geneigd zoveel mogelijk oppervlakte economisch rendabel te maken. Alle stukken die niet direct voor productie te gebruiken zijn, moeten geheel vrij van onkruiden zijn. Een efficiëntie- denken wat wel eens te ver doorgevoerd zou kunnen zijn.
   Als je namelijk op de tuin rondloopt zie je veel levendigheid, en onder de grond is nog meer activiteit. Natuurlijk zal het te telen gewas voldoende ruimte moeten hebben om vrijuit te kunnen groeien.  Maar  juist voor gezonde ontwikkeling is er sprake van een groot geheel aan interactie. Staan de kroppen sla in zorgvuldig bloot gemaakte grond en kaal gemaaide akkerranden, dan verdwijnt het rijk der kleine dingen. Ook dat vraagt een plek op het bedrijf. Het zichtbare deel en de processen die voor ons niet tastbaar zijn.  
 De hele familie lieveheersbeestje is dol op luizen, maar slaat de eetgelegenheid zonder hotel liever over. Kijk je aan de kanten van de es dan zie je een rijkdom aan bloemen en kruiden met een ruigte en diversiteit waar vogels, vlinders en insekten  direct op af komen. De kikkerpoel is een natte plek en ligt er ook nog wat oud hout in een hoek dan krijgt schimmel een plek waar het thuishoort en dit betekend niet dat de sla dan dus wel te leiden zal krijgen.
 Moeder aarde bedekt zichzelf direct en dat is niet voor niets.
Op Singraven helpen we haar een handje zodat onze gewassen weer profiteren van haar kostgangers. Efficiënt grondgebruik is wat ons betreft niet altijd in euro’s uit te drukken.       


 terug>>