'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 43
Het is wel eens anders. Dan zitten we dik ingepakt in regen en gure wind te oogsten. Dan is het nu een stuk aangenamer, maar wat doet het met de tuin en de groenten? We zien de winterpostelein en de veldsla nu mooi door groeien. Ook hebben we geen haast omde rode kool te oogsten. Die kan wel wat kou hebben voordat er schade optreed. Nadeel is weer dat het onkruid, zoals het knopkruid, flink door blijft groeien en omdat de dagen kort zijn en het vochtig blijft is het ook moeilijk schoffelen. De winterrogge, die als bodembedekker is gezaaid, groei nu hard en dus is de bodem snel bedekt. Wat deze omstandigheden doen met al het kleine bodemleven is ook nog een vraag. Welke organismen doen het goed en welke minder goed?

week 44
En weer hebben we een andere groentesoort van het land geoogst. Nu zijn alle waspeen en winterpeen 'binnen'. De oogst van beide soorten wortel is goed. Daar zijn we blij mee. Het is lekkere sappige waspeen en de winterpeen heeft een krachtige smaak.
Wat zegt u van onze eerste winterpostelein van dit najaar. Ze is 22 Augustus gezaaid. Op dezelfde dag is ook de veldsla gezaaid. Winterpostelein vinden we een fijne groente in deze tijd van het jaar. In de tijd dat er meer wortelgroenten beschikbaar zijn is dat malse groene blad een welkome afwisseling. Heerlijk als salade groente

week 45
We hebben deze week nog andijvie voor u van ons eigen land. Heerlijk voor stamppot rauwe andijvie. Ook als salade kunt u deze andijvie natuurlijk goed gebruiken. En dan in November. We zijn er trots op.
Ook hebben we nog het Verhaal van Verassende Venkel. Waarom verrassend? Kijk ook maar op de foto. Een deel van de venkel die we leveren is nog van eigen land. het meest verrassende is dat deze venkel al een keer eerder was geoogst en dat de stronk daarna is blijven zitten. Die stronk is nu weer opnieuw uit gelopen en leverd ons weer venkel op. Geen grote knollen, maar wel malse kleine venkels. Is het niet mooi? Ook hebben we daarin nog rupsen gezien van de koninginnenpage. Dus wie op het land niet alles meteen opruimt maakt nog kans op een kleine naoogst en plek voor insekten en dergelijke.