'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 45
Het zal u niet zijn ontgaan. We hebben een hele voorraad groente geoogst. Een deel wordt koud bewaard in onze koelcel en in de koelcel van Het Groene Spoor in Rossum. Mooi dat we zo kunnen samen werken en de beide koelruimtes goed kunnen gebruiken.
Een deel moet juist niet te koud bewaard worden. Dat zijn o.a. bataat en pompoen maar ook uien en aardappelen. Die groenten staan dus niet in de koelcel maar gewoon in onze werkschuur. Als we dan ook veel oogsten aan bijvoorbeeld prei en bestellingen klaarmaken voor de abonnementen, webwinkel , winkels en horeca, dan staat de schuur aardig, of liever flink vol. Dat is ook wel eens mooi om u te vertellen en te laten zien.

week 46
Wat zijn de kleuren van de herfst weer mooi. Zeker als de zon kans ziet om door de wolken heen te breken ziet het bos er goud, bruin en rood uit. Dat maak veel goed van het gevoel bij het korter worden van de dagen. Misschien vind u het juist wel knus als de dagen korter zijn. Zo is iedereen weer anders. Aan het eind van een mooi en lang seizoen op het land worden we er wat melancholies van. We sluiten weer iets af en wie weet wat voor ideeen we weer krijgen voor het volgende jaar. 
Ondertussen zijn we nog wel mooi aan het oogsten van de boerenkool en de spruiten. En kunnen we u nog de heerlijke herfst smaken laten proeven van de rammenas, bataat en de oranje hokkaido pompoen. Een flink deel van de veldsla komt deze week nog uit de tunnelkassen van Het Groene Spoor in Rossum.

week 47
Het is nog steeds mooi dat we veldsla en winterpostelein uit onze eigen regio Twente aan u kunnen leveren.  De veldsla wordt op Het Groene Spoor in Rossum geoogst en de winterpostelein deels ook in de tunnelkassen in Rossum en voor een deel buiten van onze eigen Witte Raaf akker. Dat is het bewijs dat winterpostelein tegen een koud stootje kan. In de nacht van Zondag op Maandag heeft het flink gevroren, maar de groente doet haar naam eer aan: Winterpostelein.
Die koude nacht heeft wel een deel van het knopkruid, onkruid waar we flink wat hinder van kunnen hebben, de das om gedaan. Niet overal op de akker zie je dat die plant glazig donkergroen is geworden van de vorst, maar op de meest luwe plekken wel. We hebben overigens het idee dat het knopkruid minder snel last heeft van de vorst als jaren geleden. Zou het zich langzaam aan passen?