'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 22
We zijn er weer mooi tussen door gelaveerd. Door gebruik te maken van de paar droge dagen zodat de bodem net voldoende kan drogen hebben we weer flink wat planten kunnen plantten voor er Vrijdag weer regen kwam. Dat is ook gelukt omdat we kunnen planten met de plantmachine achter de trekker. En natuurlijk de goede werknemers op die plantmachine. Een mooi resultaat.

week 23
Het leek ons wel eens leuk om een beeld te geven hoe een dag op de tuinderij van ons ongeveer verloopt.
Nu de pluktijd en de oogst van andere groenten is  begonnen gaat de wekker bij ons om 5 uur zodat we, na een rustig ontbijt , om ± 6 uur naar de akker gaan om te oogsten. Iets later in de ochtend komen de goede werkers naar het land en de schuur om mee te helpen met de oogst en het afwegen voor de abonnementen. Daardoor lukt het ons om om 9:30u klaar te zijn voor onze koffiepauze. De oogst voor de abonnementen is dan binnen.
Soms gaan we om 10u nog door met de oogst voor derden, maar natuurlijk niet als het al erg warm is op het land. Zo is het soms even puzzelen en improviseren gedurende de dag. Is het droog genoeg op het land dan zullen we proberen veel te schoffelen, maar is er veel regen gevallen dan kunnen we beter kiezen om te gaan wieden tussen de planten.
Om 12:30 gaan we eten. Op een leverdag is Willy, onze chauffeur, inmiddels op weg naar de afhaaladressen. De leverdagen zijn dus in de middag op Dinsdag t/m Vrijdag.
Na de lunch gaan we weer naar het land. Wieden of schoffelen. Dat kan met de handschoffel of met de schoffelmachine en de kleine trekker. Ook weer afhankelijk van de situatie op hetl and.
Wat ook kan is dat we gaan planten. De planten komen 1 keer in de 3 weken. Vaak doen we dat in de middag als het oogsten en de bestellingen klaar staan. Voor het planten hebben we een machine achter de trekker.
Om 15:00 u is het theepauze thuis of op het land.
We nemen ook voldoende de tijd om eten te koken en het avondeten zelf. Wat mooi om met zoveel groente keuze te kunnen koken. Even wat aandacht voor andere dingen.
In de avond zijn we op enkele dagen bezig met opruimen of juist klaarmaken van De GroenteKraam in de schuur op ons erf. Ook is er soms nog een administratie klus.
Later lekker koffie drinken.
Zo dus een globaal onvolledig overzicht van een dag op Tuinderij De Witte Raaf begin Juni.

week 24
Er zijn heel wat ontwikkelingen in deze tijd van het jaar op het land. Het is de tijd dat de oogst van steeds weer nieuwe groente opgang komt. Zo zijn we deze week begonnen de eerste doperwten te plukken. Daarnaast zijn nu de beide soorten peulen in volle productie en staan de capucijners in de startblokken. Deze drie peulvruchtsoorten doen het dit jaar goed. Met voldoende regen klimmen ze hoog langs het gaas omhoog. Misschien moeten we straks wel op een kist staan om te plukken.
Meer mooie oogst dus en daarbij gaan we ook door met zaaien en planten. Het land wordt dus voller. Fijn om dat te zien. Het maakt natuurlijk ook dat we al die groenten die daar staan te groeien moeten onderhouden. Dus zijn we veel aan het schoffelen en wieden zodat ze niet teveel last hebben van onkruiden.(bijkruiden zoals u wilt.) Teveel verdrukking geeft minder oogst en ook eerder last van bijvoorbeeld schimmel.
Wat we dit seizoen, tot nu toe nog maar 1 keer hebben hoeven doen is; beregenen. Een aantal weken terug was dat om net geplantte groenten op gang te helpen in zonnige drogende dagen.