'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land

week 9
Op de drempel van de lente, voor de meteorologen 1 Maart, is het de tijd van kiezen. Niet alleen straks op 15 Maart voor de verkiezingen, maar ook voor het werk op het land. Het houdt ons in deze tijd bezig. We spraken er als volgt samen over.
De winter is in ons hoofd de tijd om plannen te maken. Te stemmen, of misschien nog beter; af te stemmen met collega's en klanten om het teeltplan in te vullen. Voor dat teeltplan hebben we inmiddels gekozen. Ook hebben enkele mensen hun stem laten horen in de zin dat ze graag komend seizoen hier willen werken. Dat is dus heel mooi en dus kunnen we het werk ook weer goed doen.
Nu het dus bijna lente is komt er een moment om te kiezen wanneer we de voorbereidingen kunnen starten op de akker. Gewas resten, zoals koolstronken, klein maken en mest laten verspreiden. Dat laatste doet de loonwerker voor ons, maar we kiezen natuurlijk zelf het moment dat onze mooie esgrond voldoende is opgedroogd. Ook dan dus een kwestie van Stemmen, Kiezen en Doen. Zodat we voor de bodem, de groenten en onszelf een goed resultaat krijgen.
Als het seizoen dan eenmaal opgang komt gaan we natuurlijk ook dagelijks afstemmen en kiezen, maar Doen is dan wel de hoofdzaak.
Zo is het eigenlijk ook bij de verkiezingen van 15 Maart. Kiezen wat er belangrijk is. Voor onszelf en ook voor de wereld om ons heen. Voor de korte en langere termijn. Dan stemmen op wat er bij dat geheel past. En dan samen ook gaan doen waar we voor hebben gekozen.
Veel plezier en succes.

week 10
Wauw, wat een verrassende dag is het vandaag, Maandag 6 Maart.
Zoals al eerder is onze nieuwsbrief is geschreven is deze tijd voor ons wat onrustig. het nieuwe seizoen staat voor de deur. daar kunnen we van genieten, maar de keuze wanneer we de loonwerker opdracht geven om mest over de akker te verdelen is voor ons meestal een van wikken en wegen.
Geduld hebben en dus wachten tot het land voldoende is opgedroogd is een kant van de keuze. De andere kant is dat we soms ook van een klein moment gebruik moeten maken, omdat er weer regen wordt voorspeld.
Afgelopen Donderdag en Vrijdag hebben we gewasresten  van het vorige seizoen klein kunnen maaien met de klepelmaaier achter de trekker. Een mooie eerste stap. In het weekend weinig regen. Mooi. Maandag ochtend met de spade op het land gekeken. De boven grond is goed.... Op een spade diet ziet het er ook goed uit is onze mening.....Het weer geeft Maarste buien voor verder op in de week.... We bellen de loonwerken en vragen of ze vandaag kunnen mest verspreiden....Ze zijn toevallig ergens anders bezig dus komen ze daarna naar ons....Wauw... om een lang verhaal kort te maken.... ze beginnen om 9u en zijn om 11:30u klaar.
Wijzelf werken de mest onder met onze trekker en de schijven eg en zijn dan om 15u daarmee klaar. Mooi en wauw. Dat is wat je noemt nog eens een verrassende dag.
Hoe nu verder? We houden u op de hoogte.

Week 11
Wat een afwisselingen in het weer. Maart roert zijn staart. In een paar dagen dagen tijd mer dan 30 mm neerslag in de vorm van regen en sneeuw. Zaterdag ochtend wakker worden met een blauwe lucht en een winters landschap. Nu, Maandag, is het zacht buiten bijna 15 graden.
We zijn dus blij dat we een week geleden de keuze hebben gemaakt om de mest te laten verspreiden over het land en die ook diezelfde dag nog hebben kunnen onderwerken met de trekker en de schijveneg.
Zaterdag hebben we nog gewandeld en we hebben gezien dat de Dinkel veel water heeft. Het is al wat langer geleden dat het waterpeil van diit mooi riviertje zo hoog was. Goed voor de natuur. Nu is het de kunst om het water vast te houden zonder dat het teveel overlast geeft.
Ook op ons land is het nu dus wel nat. Nog zeker geen omstandig heden om te kunnen zaaien en planten.
En dat terwijl het nu week 11 is en dat is bij ons altijd de week dat de eerste pla en uien planten komen. Dus dat is lastig. We laten ze op ons erf wachten tot de omstandigheden geschikt zijn.