'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 23
Er gebeurd nu veel op het land en er is veel te zien. Kom dus gerust eens kijken. De hekken met peulvruchten staan nu in volle bloei. Heel mooi. We plukken nu flink wat peulen en we verwachten volgende week weer de eerste verse doperwten. De pompoenen, courgette en suikermais staan allemaal mooi boven de grond en met een beetje warmte gaan die snel groeien.

week 25
Het vraagt wat oefening en concentratie om deze 3 soorten groenten goed, en ook wat snel, te kunnen oogsten. Alle 3 vragen een andere 'blik en beeld'  in je ogen tijdens de oogst.
De peulen willen we graag mooi klein en mals oogsten.  Maar ook weer niet te klein, want we letten natuurlijk niet alleen op de smaak maar toch ook wel op de kilo's. We plukken de peulen elke dag. Daarmee kunnen we optimaal de goede maat oogsten en worden ze niet te dik met erwtjes erin. De groenen dunne peultje hebben een echte schutkleur tussen het blad.
Weer anders is de oogst van doperwten. De planten zijn wat lager dan die van de peulen, dus meer op je knieen oogsten. Doperwten wil je juist goed gevuld met erwtjes plukken, maar omdat de peulen van doperwten mooie ballonnetjes worden lijken ze al snel goed vol terwijl de zaden in de peul dan nog wat aan de kleine kant zijn. Al wel heerlijk van smaak , maar nog iets te weinig kilo's. Als doperwten wat te lang blijven hangen gaan ze afrijpen en worden ze minder mals en zoet.
Hoe is het dan bij de kapucijners? Heel fijn is dat de peulen van de kapucijners paars zijn (het ras heet 'blauwschokkers') en dus goed te zien. Bovendien zijn het hoge planten, dus tijdens de pluk kan je blijven staan. Jippie. Bij de kapucijners zijn de peulen al eerder gevuld als bij de doperwten, dus iets minder bol al wel klaar voor de pluk.
Van ons twee is Angelique beter in peulen plukken en Maarten plukt liever kapucijners en ook wel doperwten.

week 26
We hebben afgelopen weekend weer flink warme dagen gehad. Samen met het uitblijven van regen was het voor de planten op het land hard nodig om te beregenen. Dat doen we met grondwater. Om zo zuinig mogelijk te zijn geven we water in de avond en de nacht. Dan gaat de wind vaak liggen zodat er minder verwaaid tijdens het beregenen, maar ook dat het water beter de bodem in kan trekken. Daarnaast proberen we voor een goede bodemstructuur te zorgen. Dat houdt het water goed vast. Daar profiteren de planten van.
We kunnen nu op de akker zien dat het beregenen, samen met de hoge temperaturen, er voor zorgen dat warmteminnende planten als bonen, courgette, suikemais en pompoen echt een groeispurt maken.
Zullen de pompoenen rijp zijn op 6 of 13 September? Want 1 van die dagen willen we vieren dat we 25 jaar groenten-abonnementen leveren.