'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 20
Als het u lukt in deze tijden van afstand houden zou u toch eens op het Landgoed Singraven langs ons land van Tuinderij De Witte Raaf moeten lopen of fietsen. U ziet dan hoe de groenten mooi opgang komen in de lente. Sla soorten, radijs en raapsteel kunnen we al weer oogsten en de erwten, kapucijners, peulen gaan al,weliswaar nog voorzichtig, langs het gaas omhoog. 
Als het eind van deze week weer warmer wordt zijn we van plan om pompoen, courgette, veldkomkommer en sperziebonen te gaan zaaien

week 21
Het is voor ons altijd weer een nieuwe fase op de tuinderij als we met de 'zomer'groenten gaan beginnen. Dat zijn voor ons de groenten die warmte nodig hebben om te kiemen en te groeien. Denk dan aan verschillende bonen soorten, pompoenen, courgette, veldkomkommers en augurken.
Soms zaaien we die al wel eerder in Mei, maar met de koude nachten van vorige week, was het wijs om nog even te wachten. Maar nu is het moment gekomen en dus ook goed om ook te zaaien. Afgelopen Zaterdag de eerste slabonen met de zaaimachine achter de trekker gezaaid. 
Vandaag, Maandag 18 Mei, pompoenen en courgette gezaaid. Omdat die groenten grote planten vormen zaaien we ze op grote afstand van elkaar (komt mooi uit in deze rare tijden) en dus met de hand. Courgette zaaien we 1 meter uit elkaar.
Pompoenen op 75cm x 75 cm. Voor wie het leuk vind, dat gaat als volgt: We trekken met de lege zaaimachine achter de trekker in de lengte lijnen. Dan dwars lijnen op 75 cm en dan leggen we de pompoen zaden op de kruispunten. Zie foto.
En nu maar groeien. Wie weet kunnen we weer gezamenlijk ons pompoen oogstfeest vieren ergens in de eerste helft van September. 

week 22
Deze week nu eens niet de groenten in de hoofdrol. Er is genoeg te vertellen. Dat houd u nog tegoed. In deze Nieuwsbrief zetten we de schijnwerpers op onze 4 wollige viervoeters en natuurlijk op hun goede verzorger Angelique.
De vier schapen heten Floor, Fiona, Hanne en Hidde. Ze zijn alle Vier van dezelfde moeder Fleur. Zij was een Veluws Heideschaap. Mooie grote schapen met een goede vacht. Floor en Fiona hebben een Bentheimerschaap als vader. Hanne en Hidde een Drents Heideschaap. Ze zijn daardoor kleiner.
Soms staan de schapen op een grasstuk bij onze groenteakker. Soms staan ze op het gras bij ons huis. Dat is nu zo omdat ze moesten worden geschoren. We worden dan ook vrolijk begroet in de morgen zodra we ons gezicht op het erf laten zien.
In deze tijd van het jaar worden de schapen altijd door Angelique met de knipschaar geschoren. Dat is altijd weer een flinke maar geweldig mooie klus. De schapen zijn eerst dik en wollig van de dikke vacht. Na het scheren is dat een heel verschil. Je herkent de schapen dan haast niet terug.
De vachten zijn te koop. Ze zijn erg goed om mee te vilten.  U kunt een mail sturen als u interesse hebt.