'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 27
We weten niet hoe het voor u was, maar we hebben genoten en gezweet tijdens de afgelopen warme week. En nu voor de groenten op het land weer mooi op tijd regen. Het lijkt een patroon te zijn dit jaar.
Het vocht van eerder en de warmte maken dat we mooie venkel kunnen oogsten. De rupsen van de koninginnenpage zijn nu moeilijker te vinden in het de bladrijke venkel, maar als we ze tijdens de oogst tegen komen zullen we ze overzetten naar een volgend plantsel venkel. Misschien zijn ze al aan het verpoppen. We houden onze ogen open.

week 28
Er zijn nu heel wat activiteiten op het land. En dat zijn hele verschillende dingen. Het planten en zaaien gaat nog even door tot ongeveer begin Augustus. Daarnaast zijn we natuurlijk druk met de verzorging van alle groenten. Dat kan al beginnen met kijken. Hoe staat een bepaalde groente er bij en moeten of kunnen we daar wat aan doen?
We schreven al eens eerder dat er een wat trage start was op het land. Het natte voorjaar maakte dat de bodem niet optimaal was. Zware regen buien zorgen er ook voor de de grond ' dicht kan slaan'. Er is dan minder lucht in de bodem. Dit kunnen we oplossen door bijvoorbeeld de bodem los te trekken of te schoffelen. Vaak zie je de groente daar positief op reageren.
Ook kunnen we elke week verschillende soorten groenten oogsten zoals u in de abonnementen kunt vinden.
Naast de groenten groeien er op de akker ook verschillende soorten groenbemesters gewassen die de bodem begroeit houden als er geen groente meer staan of dit jaar niet meer komen te staan. We telen wel wat minder groenten dit jaar omdat we gaan fietsen en dan geen abonnementen leveren. Daar telen we nu die mooie bloeiende gewassen zoals gele mosterd, phacelia, vlas of boekweit.

week 29
Na regen komt zonneschijn. Nou dat kun je wel zeggen na de flinke regen van afgelopen Vrijdag. We hebben 61 mm gemeten in onze regenmeter. De kracht van de buien maakt dat de bodem weer eens dicht slaat. Het goede nieuws is dat het water ook weer snel is afgespoelt, maar, belangrijker nog, ook is op genomen door de aarde. Een teken van goede structuur. De komende dagen zullen we, zodra het kan, kijken waar we de bovenlaag weer los kunnen maken, door te schoffelen of met een handcultivator. Dat zal bijvoorbeeld belangrijk zijn waar we net een dag eerder sperziebonen en gemengde snijbiet hebben gezaaid. De zaden hebben lucht nodig om te zorgen dat ze kiemen en niet rotten. Dat is zeker belangrijk voor bonen.
Dus... weer kijken, improviseren en beslissen.
Gelukkig hebben we de aardappelen voor de bui allemaal kunnen oogsten. zie foto.
Een ander bericht is dat we weer tuinbonen aan u kunnen leveren. Dit is een andere soort. Ze heeft groene zaden in de peulen en luistert naar de mooie naam: Hangdown Grunkernig.
Daarnaast de eerste prei en bospeen van dit seizoen.