'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 51
Met winterpostelein uit Rossum en rammenas en boerenkool van eigen teelt hebben we toch weer een pakket met een aantal groenten uit Twente kunnen maken. De prei hebben we even uit Nederland in gekocht, omdat onze eigen prei nog wat klein in. Later in het voorjaar kan die weer groeien. 
Voor de moos is het wel weer wat te warm dit najaar. Het heeft dan wat meer last van schimmel en dan ook gele bladeren. Dat geeft opbrengst verlies en meer werk met oogsten. Ook hebben sommige moos-planten grijzige bladluizen, is melige koolluis. We oogsten heel zorgvuldig, maar iets luis kunnen we niet voorkomen. De truc is extra wassen met wat zout in het waswater.
Rammenas is de zwarte ronde wortel die u deze week in de abonnementen ziet. Ze heet ook wel winterradijs. Met die naam heeft u vast ook wel meer ideeen wat u er mee kunt doen. Bijvoorbeeld raspen voor in een pittig accent aan een salade of in een dunne plak op een boterham met kaas. 

Bericht van 2020
We zijn weer start klaar na een week vakantie waarin familie hebben gezien en we lekker hebben kunnen wandelen o.a. in Drente.
Allereerst willen we iedereen bedanken voor de kaartjes en berichten die we hebben ontvangen de afgelopen week en weken. Dat zijn altijd weer verrassende cadeautjes van waardering. We hebben ze natuurlijk ook aan onze medewerkers en helpers laten zien. We doen het tenslotte samen.
Natuurlijk is het nu een rare tijd, waarin we voorzichtig zijn met contacten met familie en vrienden. Dat is niet fijn of leuk maar als je al die mensen in je hart houdt is een mondkapje of afstand houden ook weer relatief.
Voor Tuinderij De Witte Raaf was 2020 een goed jaar, zeker wat verkoop betreft. Nieuwe klanten en ook extra afzet aan derden zoals winkels.
Met de teelt op ons mooie land ging het gemiddeld ook goed. We hebben met zoveel soorten groenten ook altijd wel plussen en minnen. Minder goed waren afgelopen jaar bijvoorbeeld wortel, boerenkool en bataat. Daar staat tegenover dat in 2020 weer mooie pastinaak, sla, chinese kool en bonen hebben geoogst

Blik op 2021
We zijn nu bezig met de teeltplanning voor het komende seizoen. Hoe gaan we inspelen op de extra verkoop die we ook nu weer verwachten? Daarvoor gaan we ook in overleg met Maarten en Sytsejan, die zoals u weet in Rossum telen. Ook werken we weer samen met Boerderij De Viermarken in Enschede. Zo kunnen we samen weer een goed assortiment telen, zonder dat we hier vastlopen in een te intensief teeltseizoen.
Natuurlijk kunt u nog wensen of opmerkingen doorgeven voor het nieuwe teelt seizoen.
Als het weer gemakkelijker wordt om activiteiten te organiseren zullen we dat zeker ook doen. We denken dan aan; Open Dag, Pompoen-oogst-feest.
Op Singraven wordt dit jaar de vijzelturbine in de Dinkel gemaakt. Daarmee gaan we, de bewoners van Landgoed Singraven, stroom produceren. Wij zijn ook onderdeel van de cooperatie en zo hebben we straks onze eigen duurzame stroom.
Mooie vooruitzichten dus in het jaar dat onze Tuinderij De Witte Raaf 21 jaar bestaat; Volwassen?