'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 17
Nog even wat vogelnieuws. Op ons land gezien een paartje Zwarte Roodstaart, Puttertjes en Goudvink.
Het is weer uitgekomen dat we rond Koningsdag de eerste Raapstelen kunnen oogsten. Daarnaast is er , beperkt, rabarber, groene asperge en in de loop van de week ook Spinazie te oogsten. Het is altijd weer heerlijk als deze lekkere voorjaarsgroenten klaar zijn om te worden geoogst.
Angelique heeft ook weer palen gezet bij de peulenplanten. De peulenplanten groeien nu hard en we gaan dus nu ook snel gaas aan de palen vastmaken zodat de peulen langs dat gaas omhoog kunnen klimmen.

week 18
We hebben op 2 stukken van ons land zomerrogge gezaaid. In totaal ± 1,5 hectare. Het graan en het stro telen we voor de biologische varkenshouderij in Fleringen van de fam. Hendriksen. We krijgen weer mest van hen voor onze groenteteelt. Zo is er een klein beetje meer een regionale kringloop. Het is niet helemaal zeker of we elk jaar graan kunnen gaan telen, maar nu past het goed in het teeltplan en de weersomstandigheden van dit jaar. Het perceel naast ons erf ligt wat lager en is wat langer nat. Voor graan moet je niet te laat zijn om in het voorjaar te zaaien. Dus het droge voorjaar is voor de rogge dit jaar niet zo slecht. In de loop van de zomer is de rogge klaar om te oogsten.
Met onze nieuwe onkruideg werken we 1 keer per week in de rogge om de kleine kiemende onkruiden los te trekken. De rogge zelf moet natuurlijk blijven staan. Dat is dan weer de kunst van het eggen. De snelheid waarmee we rijden en de sterkte van de veren aan de egtanden zijn dan bepalend. Dat is met de nieuwe eg goed in te stellen, maar ook wel weer even een precies oefen werkje.
We kunnen de onkruid eg overigens ook in een aantal van onze groenten gebruiken. Daarom zijn we ook blij met de aankoop van de eg. En nu maar doen, kijken en oefenen.
Deze week gaan we weer veel planten aan de aarde toevertrouwen. Bijvoorbeeld knolselderij, spruiten en weer diverse bladgroenten.

week 19
Er is veel te doen op het land , dus ook veel te vertellen.
En ook te genieten van bijvoorbeeld de prachtige donkerrood bloeiende Alexandrijnseklaver in ons deel groenbemester. volgende week wordt het gemaaid voor de koeien van het biologische melkvee bedrijf van de buren hier op Singraven. Dus kom nog even snel bewonderen.
We zijn ook nog druk met water geven. Zeker als we net hebben geplant. Elke 2 weken komen er planten. Soms wat minder soorten. Soms van 1 soort wat meer, zoals afgelopen week met de knolselderij. Die groente planten we in 1 keer voor de oogst in Oktober. We hebben dan een groot deel van de winter knolselderij in de koelcel. Het is dus een groente die lang staat te groeien op de akker.