'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 40
Eigenlijk zouden we deze week ook kunnen schrijven ' Bericht van het aardappelland'.
Veel van onze eigen aardappels zijn al verkocht. gelukkig zijn er nog de aardappels die SijtseJan in Rossum heeft geteeld. Ze zijn allemaal goed geoogst en hij heeft verschillende rassen. Van kruimig tot vast kokend. Zo kunnen we aardappels uit de Twente aan u aanbieden. We zullen eerst de soorten verkopen die het minst goed bewaard kunnen worden. De namen van de soorten zijn niet zo bekend, maar het zijn wat men nu noemt robuuste rassen, die de laatste jaren nieuw zijn gekweekt en geselecteerd. Ze zijn sterker tegen bijvoorbeeld de schimmel Phytoftera. Daarom zijn ze ook geschikt voor de biologische teelt.
Hier zijn de soorten die we nu als eerste voor u hebben:
Carolus; Een echte kruimige aardappel. Niet te lang koken dus. Gele schil met een rode ogen. Geel van binnen.
Connect: Een tussen type wat kookeigenschappen betref. Vrij vast tot kruimig dus. Gele schil en ook geel van binnen
Vitabella: Deze gele soort met een blanke schil is vast kokend.

U kunt de genoemde aardappels kopen in onze webwinkel. Ook is er de mogelijkheid om een aardappel abonnement te nemen. Elke week of om de week een zak van 2 kilo. Als u een mail stuurt zullen wij er voor zorgen dat u de aardappels geleverd krijgt. Daarnaast zij ze ook te koop in onze Groentekraam aan de Ellenweg 7 te Denekamp. Elke Woensdag en Vrijdag open van 10-18u.

week 41
In week 38 hebben we geschreven over de groenbemesters die we in het najaar in kunnen zaaien. Inmiddels is dat op Vrijdag 25 September gedaan. We hebben gekozen om Japanse Haver in te zaaien. Deze haversoort komt van oorsprong uit het Middellandse Zee gebied en dan voornamelijk uit Spanje. Vroeger, voor de moderne haversoorten opgang maakten, werd de Japanse Haver ook in Nederland geteeld op de armere zandgronden. Het was bekend onder de namen Evene of Zandhaver. Het is gelukt om deze groenbemester net voor de regen te zaaien en nu is goed te zien dat het boven komt. Zoals al eerder geschreven is de groenbemester een vanggewas na de groente teelten. Het vangt mineralen die anders met de regen in de winter zouden kunnen uitspoelen. Nu worden ze opgenomen door de groeiende Japanse Haver en als die dan in het voorjaar weer gaat verteren komen die voedingsstoffen/mineralen weer beschikbaar voor de groenten. Zo sluiten we de kringloop een beetje beter en zorgt de groenbemester ook voor extra organische stof in de bodem.

week 42
Het is een mooi en klein wonder. Nog een keer kunnen we u verrassen met sperziebonen in de abonnementen. We hoorden afgelopen week iemand zeggen;" het is nu toch geen bonen tijd meer?". Hoe kunnen we nu nog sperziebonen hebben?
Sperziebonen hebben warmte nodig. De eerste keren zaaien we dan ook meestal begin Mei. Om een lekkere lange periode met sperziebonen te hebben zaaien we vervolgens elke 14 dagen opnieuw. Soms lukt dat niet helemaal als het bijvoorbeeld net heel nat is.
De bonen die we nu nog plukken zijn van 2 zaaisels. Gezaaid op 16 en 24 Juli. Zeker dat laatste zaaisel is dan op de grens van wat nog kan. Lukt het wel of net niet meer. Door het warme weer, ook nog in September, is het nu dus nog goed gegaan.
Het is dus niet alleen een wonder, maar ook iets uitproberen en de ervaring waar de mogelijkheid nog ligt. Dan is het mooi dat het nu goed gaat en dus plukken we nu met koude handen nog mooie bonen.
Het blijft in deze tijd van het jaar opletten op koude nachten. Er staat nog veel groente op het land. De meeste kunnen we goed wat kou verdragen, maar een enkele weer minder, zoals de butternut/fles pompoen. Eerst was het ons idee om die deze week te oogsten. Nu hebben we het afgelopen Vrijdag al gedaan, omdat we zagen dat er koude nachten waren voorspeld. Dat is een goede keuze geweest. Nu ligt er een mooie oogst van deze pompoen soort in de schuur. Klaar voor de verkoop.