'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 39
De herfst is nu dan ook echt volgens de astronomie begonnen en wij merken dat we langzaam toe groeien naar de Oktober maand waarin we allerlei groenten gaan oogsten voor de bewaring in de koelcel. Bijvoorbeeld rode kool, bieten en wortelen.
Wat we ook altijd weer zien op het land met de knolselderij dat die planten nu in deze tijd flinke knollen maken. Het is een langzame groeier die tijd neemt om opgang te komen en eigenlijk pas in de nazomer dikker en dikker wordt. Nu het loof nog mooie groen is kunnen we u laten genieten van knolselderij met loof. U kunt de knol gebruiken in soep, maar ook roerbakken is heerlijk. Het loof is ook prima om soep op smaak te brengen.

week 41
Vorige week een schets van de herfst die zich nu ontwikkelt op en rond onze tuinderij. De storm van het weekend deed er een schepje bovenop. Wat doen we in oktober op het land?  Veel oogsten. Het zal u niet verbazen. Allereerst oogsten we die bewaargroenten die het minst tegen eventuele kou kunnen of groenten die er nu echt aan toe zijn om geoogst te worden. Zo is de rode kool nu echt wel rijp en wordt dus alleen maar minder als ze op het land blijft staan.
Om eerlijk te zijn zijn we al wat aan de late kant en hebben we dus wat verliezen en extra werk gehad met de oogst van die rode kool, maar alles is nu van het land. De rode kool, maar ook de groene kool is snel gegroeid. Het heeft ons verbaasd. We hadden het er samen nog over of we misschien niet, een volgend seizoen, wat later kunnen planten. Maar ja, elk seizoen is anders en als je te laat plant is het misschien ook niet goed. Zelfs na 25 jaar is het soms nog weer improviseren.
Na de genoemde kolen zijn ook de rode bieten en knolselderij aan de beurt.

week 42
Het is weer heel mooi dat we nog een keer sperziebonen aan u allemaal kunnen leveren. Het laatste zaaisel van de sperziebonen, dit jaar op 26 Juli, is wel een beetje een gok. Als de nazomer en het begin van de herfst aan de koude kant zijn, met bijvoorbeeld vroege nachtvorst, zal de opbrengst van de bonen slecht zijn. Nu hebben we flink wat bonen. Heel fijn dus.
Afgelopen Zaterdag was hier bij Oldenzaal en Denekamp weer de Landgoed Twente Marathon. Wel een hele marathon maar geen wedstrijd om de snelste tijd, maar in plaats daarvan tijd om te genieten van de omgeving, muziek en lekkere hapjes bij de tussenstops onderweg. Wij maken al jaren pompoensoep voor de lopers. Een klein bekertje, maar voor ruim 1700 mensen is dat toch bijna 80 liter. Een leuke klus voor een gezellig evenement. Dit jaar hadden we soep van pompoen, pastinaak en appel. Het werd weer goed gewaardeerd.
Dus weer een groep mensen kennis laten maken met biologische groente op weer een andere manier.