'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 14
Wat we uit denken en plannen komt niet altijd uit, maar met de voorspelling, vorige nieuwsbrief, dat we de aardappelen zouden gaan poten is wel uit gekomen. Afgelopen Donderdag 28 Maart hebben we de aardappelen aan de aarde toevertrouwd. Dat klinkt heel mooi en dat is het ook. We hebben niet veel aardappelen, maar wel mooie en bijzondere soorten. Op de foto hierboven kunt u zien hoe we de aardappelen poten. We maken met de trekker en een balk met kleine aanaarders kleine geulen. Dan trekken we dwars lijntje en vervolgens laten we de pootaardappelen op de kruispunten van die 2 lijnen in de geul vallen. Een simpele manier en goed te doen voor onze aardappelteelt met 6 soorten. Als laatste bedekken we de poters weer met aarde door met de aanaarder achter de trekker de grond weer terug in de geulen te schuiven.
Dit is het technische stuk van het poten van de aardappelen. Het is altijd een mooie klus, want je loopt met het kistje met poters  stap voor stap langs de geul en vaak heb je dan een ritme met stappen en de aardappels in de geul gooien of laten vallen. Een flow/ritme waarmee je de aardappelen aan de aarde toevertrouwd en deze teelt begint; een soort aardappeldans.

Week 15
En weer hebben we nieuwe groenten gezaaid en geplant. Zo is er weer een plantsel met sla en uien geplant en daarnaast ook de eerste paksoi, koolrabi, spitskool, broccoli en rode biet. Al deze groenten dekken we wel nog af met vliesdoek of insektengaas. Voor de warmte of tegen de koolvlieg.

Ook hebben we nog weer een aantal groenten gezaaid. Het 2e zaaisel erwten en kapucijners. Nog een keer raapsteel en radijs. En ook spinazie, snijbiet en nu al schorseneren voor de komende herfst en winter. 
Zaaien en planten en ook met zonnige dagen betekend dat we ook kunnen schoffelen. Zo heeft Angelique voor de 2e keer de spinazie met de hand geschoffeld. Deze keer op blote voeten op de warme Maandagmiddag. De erwten en kapucijners zijn met de schoffelmachine achter de trekker geschoffeld. De eerste zaaisels van die groenten kunnen nu zonder gaas aan de wereld getoond worden. Heel mooi om te zien.