'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 43

We hebben de afgelopen tijd gewerkt om groenten te oogsten die niet of niet echt tegen de kou kunnen. U heeft dat is een van de vorige nieuwsbrieven kunnen lezen. Ook hebben we nog een grove grondbewerking gedaan om, daar waar nodig, nog gewas resten en onkruid onder te werken.
Nu zijn we groenten aan het oogsten die niet meteen kwetsbaar zijn voor een beetje nachtvorst, maar wel voor dat er echte vorst kan komen van het land moeten. Dat zijn dan bijvoorbeeld rode kool, knolselderij en winterpeen. Later volgt dan nog wortelpeterselie. Andere groenten als prei, spruiten en boerenkool kunnen in de winter buiten blijven staan.

week 45

Wat is het mooi buiten. Mooie herfst kleuren. In de ochtend soms mist en rijp die het landschap en onze tuinderij verfraaien. Tussen het werk door kunnen we daar erg van genieten. Soms gaat dat vanzelf en soms moet je er even bewust voor stoppen met de oogst en het tot je door laten dringen. De zwarte specht met zijn roep. Dit jaar soms ook de raaf die we horen en zien. Andere vogels die de zaden en insecten komen  eten in de zonnebloemen die nu uitgebloeid op het land staan. Afgelopen weekend nog weer opnieuw vorst en zodoende hebben we nu de eerste moos geoogst.