'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 13
We hebben weer een paar stappen gezet op het land. Zo hebben we een begin gemaakt met het spitten van het land met de trekker en de spitmachine. Helaas ging er een lager van de aandruk/verkruimel rol van de machine kapot na 2 banen te hebben gespit. Machine en trekker naar het mechanisatiebedrijf gebracht. Inmiddels is de machine gerepareerd en wachten we er op dat de akker weer voldoende is opgedroogd. Ja, zo kan het net even anders lopen dan gedacht. Toen we dus niet meer konden spitten hebben we geimproviseerd en zijn we op die stukken die net wel klaar waren gaan zaaien. Dat was Vrijdag en Zaterdag. Dus.... mooi de eerste capucijners en de doperwten en peulen gezaaid. Dat is zelfs nog een week eerder dan vorig jaar. Toen hadden we een hele natte perioden in Maart.
We hebben Zaterdag ook nog een bed aardappels gepoot. Vroege soorten met de mooie namen Glorietta, Maya en Rosara.
Wel heel leuk is om te zien hoe er bij bodembewerkingen heel snel allerlei vogels aan komen vliegen. Zoals groepjes Witte Kwikstaart, Kraaien en ook wel een enkele Ooievaar.

week 14
Jippie het is gelukt. Wat? Die dagen dat het land afgelopen week voldoende was op gedroogd hebben we kunnen planten en zaaien. Dat wil zeggen dat de eerste planten van 2024 nu zijn geplant. Het gaat dan om uien-planten voor bosui, 4 soorten sla-planten en rode biet-planten. Daarnaast ook nog koolrabi, paksoi en spitskool-planten . Alles bij elkaar gaat het om bijna 5000 planten.
Het bijzondere is dat we dit jaar een ander plantschema proberen. Eerder hadden we de planten in week 11 en vervolgens week 14, 16, 18 enz. Dit jaar is het schema 1 keer in de 3 weken. Week 13, 16, 19 enz. Nu blijkt dat we nu net in week 13 pas als eerste goed kunnen planten. Eerder was het nog te nat. En deze week, week 14, is er ook weer veel regen voorspeld en hebben we dit jaar dus geen planten. Tot nu toe komt het dus ook nog mooi uit.
Ook hebben we nog kunnen zaaien. Dat gaat dan om raapsteel, radijs, spinazie, wortel en nog een keer capucijners.

week 15
Er groeit weer wat moois hier op onze tuinderij De Witte Raaf. En dan willen we beginnen met de mooie verrassing die we zagen in onze vijver op ons erf. Een moeder eend, soort Wilde Eend, met 3 pijltjes. (2 bruine en 1 gele). Ze waren heel actief bezig om eten te zoeken. Mooi om te zien hoe die hele kleine eendjes vliegens vlug insecten kunnen pakken. Ze heten niet voor niets pijltjes.
Verder is er op het land steeds mee zichtbaar, want peulen, capucijners, doperwten, raapstelen en radijs zijn nu boven de grond gekomen. Ook hebben we nog een 3e bed capucijners gezaaid en ook een bed tuinbonen. Langs de kiemende peulvruchten hebben we ook voor de eerste keer geschoffeld. Zo is het weer mooi te zien en te ervaren dat het nieuwe seizoen op gang begint te komen. Het blijft voor ons nog wel een puzzel, want er is nog steeds geen rustige droge week en we kunnen dus ook niet rustig in het voren de grond klaarleggen voor de nieuwe planten en daar waar we willen gaan zaaien. Zelfs met onze ervaring is het soms lastig om te kiezen welk moment we aangrijpen om toch het land op te gaan of toch juist nog even te wachten.