'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 44
Heerlijk boerenkool. We hebben in onze GroenteKraam al gemerkt dat de moos goed wordt verkocht. Vanoudsher zijn we gewend om de eerste boerenkool pas te oogsten na de eerste (nacht)vorst. Die is nog niet geweest, hoewel het er een paar weken geleden erg dicht bij zat. Door vorst wordt boerenkool zoeter. Tegenwoordig wordt boerenkool ook wel bijvoorbeeld in smoothies gebruikt. Waarom dan nu al wel boerenkool in de abonnementen. Behalve naar de vorst kijken we ook nog wel naar andere dingen om met de oogst te beginnen. Door het wat zachtere weer is de moos geweldig gegroeid. Zo goed dat er bij de onderste bladeren weinig licht komt. Dat betekend gele bladeren en dus ook oogst verlies. Vandaar dus nu al wel oogst. En de smaak....we hebben er zelf al heerlijk van gegeten. Een roerbak gerecht met knoflook, witte bonen en tomatensaus.

week 46
Het is genieten op het land met oogsten. Zolangzamerhand worden alle herfstgroentes uit onze akker geoogst. Afgelopen week alle schorseneren, een bed wortels en een deel pastinaak waarvan vandaag de laatste 100kg is geoogst van het 1e zaaisel. Nu zit er nog 70 meter pastinaak en 50 meter wortels in de grond. Dat betekent in kilo's naar schatiing 200 kg pastinaak en 100 kg wortels. Je begrijpt dat de koelcel al aardig vol raakt door wat we afgelopen weken al hebben binnengehaald. Maar afgelopen week kwamen er weer 'gaatjes' doordat er ruim 100 kg knolsederij en 100 kg rode kool uitging voor de abonnementen. 
Wat ook heel fijn was dat Maarten afgelopen week alle pastinaken en wortels nog licht heeft kunnen schudden met de schudlichter achter de trekker. Daarmee gaat hij net onder de groentes door zodat ze al een stuk losser in de grond liggen. Maar nog wel bedekt met aarde om niet uit te drogen. Door het droge weer afgelopen kon dat mooi want we zijn altijd voorzichtig met dit soort grondbewerkingen om de grond niet teveel te belasten.