'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 18
Het gaat nu best snel op het land. Al zeggen we het zelf. De zon, de langer dagen en de temperatuur zorgen dat de aarde nu in lentesferen komt. Je ziet het ook aan de bomen. De bouwvoor van onze akker begint warmer te worden en dus gaan de groenten ook echt groeien. Voorzichtig oogsten we de eerste groene asperges en wie weet komende week de eerste sla van onder het vliesdoek van onze eigen Witte Raaf akker. Die zijn er dan eerder dan de raapsteel en de radijs. meestal zijn die laatste 2 groenten net iets sneller klaar dan de sla. Dit jaar, met veel koude nachten en dagen heeft het opgekweekte slaplantje toch minde moeite om opgang te komen dan het direct in de akker gezaaide raapsteel of radijs zaadje.

Of zetten de radijs en raapsteel nog een eindsprint in?
Verder zijn er op het land o.a. al rijtjes spinazie, vlas, tuinboon en schorseneren te zien.

week 20
U heeft vast ook wel in uw tuin, in uw straat of een park kunnen zien hoe snel alles nu groen aan het worden is. De vele kleuren groen zijn prachtig. Zo hebben de zon en de regen ook op onze akkers goed werk gedaan. De gerst die op een Donderdag was gezaaid stond binnen een week al boven. De eerste sperziebonen, die 5 Mei zijn gezaaid, steken ook hun kop al boven de grond. (zie foto hiernaast). Volgen de pompoenen de komende dagen?

Naast al het mooie nieuws zijn er ook wat minpunten. Zo heben we flinke schade van de vreterij van de engerlingen. Dat zijn de larven van kevers. In dit geval van de meikever. Ze kunnen een aantal jaar onder de grond leven voor ze weer kever  worden.
Er zijn er dit jaar behoorlijk veel. Ze vinden onze groenten, vooral de wortels van de planten, ook heel lekker. Zo zien we dus nu schade aan de radijs en raapsteel, maar ook andere groenten kunnen er last van hebben. Zoals aardappel, bieten en wortel.
We zorgen goed voor onze bodem door 2 jaar gras met klavers te telen in de afwisseling van onze groenten,de vruchtwisseling. Die teelt van gras met klaver geeft extra organisch materiaal en voeding aan de bodem, maar is ook gunstig voor keversoorten en geeft dus engerlingen. Vraag voor ons....een andere manier vinden om dat doel voor de bodem te bereiken?

week 21
Het land ligt er mooi bij. Vinden we zelf en hebben we nu al van meerdere mensen gehoord. Bedankt voor de complimenten.
Er wordt dan ook hard gewerkt om onze groenten zo goed mogelijke omstandigheden te geven voor een gezonde groei en dan weer een rijke oogst. Dat werk doen we samen met een mooie groep mensen. We noemen: Femke, Gerty, Jeannette, Josefien en onze chauffeur Willy. Daar komen binnenkort nog Mijke en Silvie bij. Zo kunnen we samen veel werk verzetten. Handmatig of met machines.

Er komen ook steeds meer groenten op het land te staan. Zo zijn er nu ook gele bieten geplant en gezaaid. Er zijn nog een keer sperziebonen gezaaid. Het 3e zaaisel. De eerste 2 zaaisels staan nu boven.
De peulen zijn nu gaan bloeien, dus dat betekend dat we misschien net de laatste dagen van Mei de eerste peultjes kunnen plukken. Dat is soms nog maar net 1 kilo. We wachten af.