'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 11
Bijna is het 21 Maart en dan begint de lente. Deze week komen de eerste planten voor buiten. Dat is bij ons altijd in week 11. De eerste planten zijn diverse sla soorten en uien-planten voor bosuien. Dit jaar laten we ook vroege prei komen. We kunnen dan proberen om een nog langere periode in het jaar eigen prei te oogsten. Nu de komende dagen nog koud zijn en er nog weer vorst wordt voorspeld zullen we nog even wachten met planten. Bovendien is het nat. Het land kan eerst nog opdrogen. Daarvoor zijn de voorspellingen ook goed.
De groente die we vorige week hebben gezaaid zijn langzaam aan het kiemen. We krabben daarvoor af en toe met een mesje in de aarde en dan kan je zien dat de zaden kleine kiempjes krijgen. Ook houden we goed in de gaten of duiven of kraaien de erwten of peulen zaden nog niet gevonden hebben. Het ene jaar is dat erger dan het andere jaar. Dan zouden we die bedden af moeten dekken. Tot nu toe gaat het goed.
Met het voorjaar in aantocht hebben we voor u volgende week een kleine verrassing.
Niet verder vertellen :-)

week 12
Mooi om te vertellen: De raapsteel, radijs en spinazie zijn op gekomen. Goed beschermt door het vliesdoek. De peulen en erwten komen nu bijna boven.

week 13
Afgelopen week hebben we de aardappels gepoot. 6 soorten. We telen bijzondere soorten met de namen: Ratte d'Ardeche, Heiderot, Blaue Annelies, Orla, Purple Rain en Connect. De laatste om het bed vol te maken. In Rossum teelt Sijtsejan van Kwekerij De Transitie, op wat meer oppervlak, de robuuste rassen die meer bekend zijn in de biologische landbouw.
Met de droge dagen hebben we inmiddels ook al weer de eerste keer geschoffeld. Met de trekker en de schoffelmachine hebben we de peulen,erwten en capucijners gedaan. Ook de rabarber die met zijn rode kopjes boven komt en de aspergebedden zijn geschoffeld. De komende dagen zullen we met de handschoffel aan de slag gaan in de fijne groente zoals bijvoorbeeld de spinazie, radijs en raapsteel.
Ook gaan we proberen om deze week nog meer te zaaien. Dat worden dan de 2e zaaisels radijs, raapsteel, spinazie, doperwt en ook nog weer capucijners. Zo komt het werk op het land weer opgang.