'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 28
We hebben de afgelopen week en ook vandaag, Maandag 12 Juli, weer mooi kunnen schoffelen en wieden. Zodoende hebben we de pompoenen goed 'schoon' gekregen. U heeft eerder wel kunnen lezen dat de pompoenen dit jaar aan de late kant zijn gezaaid. Maar nu groeien ze razend snel. Je zou bijna kunnen zeggen: pompoen snel. Zaterdag hebben we ze bekeken en nu, een dag er tussen, is het bijna niet te geloven wat je ziet. Ze gaan al ranken maken en dus is het mooi dat we deze Maandag nog alles hebben kunnen schoffelen. Als het gewas zich deze week sluit, kunnen we moeilijker schoffelen. Het onkruid krijgt dan ook moeilijker kans te kiemen onder het dichte bladerdek van de pompoenplanten.
Deze week kunnen we ook weer 2 groenten van eigen land oogsten voor de abonnementen die we dit seizoen nog niet eerder hebben kunnen oogsten. Eersterlingen dus voor 2021. Dat zijn prei en venkel. 
De tuinbonen komen deze week helaas nog niet uit Twente, maar van een biologische teler uit Nederland. Maar niet getreurd. Deze dikke zomer boon staat in Rossum nog op het land van het 2e zaaisel. Daar maken we later graag gebruik van, maar we wilden ze u niet onthouden. De periode van de tuinbonen is niet zo lang.

week 29
We hebben de afgelopen weken steeds goed gezorgd om elke week een half bed sperziebonen te zaaien. Vandaag, Maandag 19 Juli ook nog. Zodoende verwachten we straks een regelmatige oogst van bonen te hebben. We schreven al eens eerder dat we, door het koude en natte weer in April en Mei, laat zijn begonnen met zaaien. Inmiddels hebben we 6 keer gezaaid. Totaal ± 400m2. We kunnen volgende week nog 1 keer zaaien. Daarna wordt de kans te groot dat we in het najaar teveel last krijgen van kou en natte omstandigheden en dus de oogst te veel risico is. Sperziebonen houden nu eenmaal van warm weer. Het eerste zaaisel van de bonen staat nu mooi te bloeien. Deze week eens kijken of de bonen al goed zetten en dan inschatten wanneer we kunnen plukken. Begin Augustus????

week 30
Even een uitstapje in deze nieuwsbrief naar onze fietstocht door NO-Twente van afgelopen Zondag. Mooie tocht gemaakt in het gebied tussen Lattrop, Ootmarsum en Denekamp. Bij de vogelkijkhut Ottershagen werden we verrast door wel minstens 30 boerenzwaluwen die in die kijkhut zaten. Wie bekijkt er dan wie eigenlijk? Later in de ochtend, in een weiland bij Tilligte, zat een groep ooievaars. Ook kwamen er nog flink wat aanvliegen, zodat er uit eindelijk wel 30 van die mooie vogels in het weiland zaten. Een mooi gezicht.Op het land hebben we gebruik gemaakt van de droge dagen, en dus veel geschoffeld en gewied, voordat Zaterdag de regen met bakken naar beneden kwam. Mooi op tijd, dus hoeven we niet te beregenen. Dat hebben we trouwens dit jaar nog niet veel hoeven te doen. Zo is het dit jaar weer heel anders dan de afgelopen 3 zomers.De groenten groeien mooi. Het veld met de pompoenen is helemaal dicht gegroeid en de eerste kleine pompoenen hebben zich gevormd. De planten bloeien mooi en veel hommels en bijen die van de bloemen profiteren.