'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  


week 47
We zijn heel veel dagen op het land, maar toch zijn de dagen dat het de hele dag door regent op een hand te tellen. Gisteren(maandag) was het zo'n dag. Prei oogsten, spruiten plukken en pastinaak uit de grond halen en dus de hele dag met , een goed, regenpak aan. Gelukkig dus niet nat geworden en ook was er weinig wind, dus viel het mee met de kou. 
De spruiten zijn goed en de boerenkool heeft de donkere natte dagen vrij goed doorstaan. Wel valt er dan meer blad af omdat ze dan sneller geel worden. De groenten kunnen in deze tijd beter wat kouder weer met wat meer zon gebruiken. Water is er nu genoeg, dus licht is dan sneller de beperkende factor voor de planten op het land. Net als wij mensen in de winter???
De knolselderij is nu allemaal in de koelcel op ons erf. Het is een heel goed jaar geweest voor de knolselderij. De prei is op dit moment wat minder mooi. De eerste prei, eerder dit seizoen was goed, maar nu hebben we er toch flink wat schade van de prei vlieg in de prei. Hoe dat kan en wat we er aan zouden kunnen doe om dat in andere jaren te voorkomen, moeten we nog uitzoeken en navragen. Misschien is het een uitzondering dit jaar. De afgelopen jaren hebben we meestal weinig problemen met de preivlieg.

week 48
Eigenlijk kunnen we wel eens een "bericht uit de schuur" maken. Op het land zijn we nu nog wel aan het oogsten. Boerenkool, groene kool, spruiten, palmkool, prei en nog wat pastinaak en wortelpeterselie, zijn de groenten die we nu nog oogsten. Verder zijn er geen activiteiten meer op het land.
In de schuur gaat alles nog in volle vaart door. Bewaargroenten klaarmaken voor de abonnementen, webwinkel en andere klanten zoals winkels, restaurants en collega's met abonnementen/webwinkel. De inkoopgroenten en fruit die binnen komen nakijken op kwaliteit. Afwegen van die groenten voor alle 150 abonnee klanten en de 25-30 wekelijkse klanten van de webwinkel.  Alles goed verdelen in de kisten en klaar zetten voor vervoer. Dit ritueel is er op 5 ochtenden in de week.
Op Woensdag en Vrijdag maken we onze Groentekraam in de werkschuur klaar zodat ook die klanten van 10u-18u kunnen vinden waar ze voor komen; uitSTREEKende biologische groenten.

week 49
Soms hebben we pech met het weer en soms zit het ook weer erg mee. Zo was het afgelopen Zondag een mistige koude dag en waren we blij dat we geen spruiten hoefden te oogsten, maar het was een heerlijke dag om een wandeling te maken. Mooie mist op landgoed Het Singraven. Op Maandag hebben we wel veel geoogst en toen scheen er een heerlijke zon. Over geluk gesproken.