'BERICHTEN VAN HET LAND'

week 46
Even een kort en vrolijk verhaal van ons als we in de koolsoorten oogsten. Of het nu is tijdens de oogst van boerenkool of van spruiten regelmatig krijgen we gezelschap van uit volleborst zingende roodborstjes. Soms iets verder van ons vandaan. Dan weer op maar een paar meter afstand. Na een klein maar krachtig concert verdwijnen ze weer tussen de bladeren. Waarschijnlijk insecten eten. Soms zijn het er 2. Ze markeren waarschijnlijk hun territorium. Voor ons een mooi mini-concert tijdens onze druilerige of regenachtige klus.

week 47
Het was afgelopen Donderdag 16 November een grote verrassing om een groep van ± 30 kraanvogels over te horen komen. Vooral horen, want door de laaghangende bewolking waren ze niet heel goed te zien. Het mooie trompetterende geluid was duidelijk en dus voor ons geen twijfel mogelijk. Deze waarneming samen met de raven en de 3 jonge rode wouwen die hier op het Singraven dit jaar zijn groot gebracht maakt een vogeljaar bijzonder. We genieten ook van alle andere mooie grote en kleine vogels die we dagelijks zien.
Hoe is het nu op het land? Nat. Om heel kort te zijn. We hoeven gelukkig alleen op het land om te oogsten. In deze tijd doen we sowieso geen grondbewerkingen en nu zou het al helemaal niet kunnen. We kunnen nog net met onze kruiwagen over het land rijden om te oogsten. Het gaat dan om onder andere de groene kolen, spruiten, prei en wat veldsla. Het is dan soms wel glibberen op de verzadigde akker en dat vraagt wat stuurmanskunst en wat meer kracht, maar ook zorgen dat de kruiwagen niet te vol geladen is.

week 48
Vorige week nat. Nu nat en ook nog koud. Het is nu Maandagavond en er ligt een beetje sneeuw in de tuin. De voorspellingen zijn dat er meer kou komt in de loop van de week. Afgelopen Zaterdag hebben we dus, met vooruit ziende blik, alle groene kolen geoogst die nog op de akker stonden. Ook hebben we Zaterdag en vandaag boerenkool geoogst. Goed ingepakt met meerdere laagjes kleding en een goed regenpak is dat weer gelukt. Een dan lekker snel naar binnen waar we onze handen weer op kunnen warmen. Meestal oogsten we korter van te voren, maar als het vriest in de nacht en maar net dooit overdag is het afgelopen met oogsten. En de mooie moos wilden we u, met dit stamppot weer, niet mis laten lopen. 
Rettich is een witte telg uit de radijs familie. Heerlijk geraspt in een salade of zelfs op brood met kaas of met pindakaas.