'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 11
Week 11. Wat is er met week 11? Dat is op onze Tuinderij De Witte Raaf al jaren de week dat de eerste sla en uien planten worden gebracht door plantenkwekerij Jongerius. Bij die kwekerij kopen we bijna al onze groenteplanten. Dus week 11 is de start van het plantseizoen. Meestal dan, want zoals nu is het te nat om te kunnen planten. We hebben nog geen werkzaamheden op het land gedaan als voorbereiding voor het zaaien en planten. Vorig jaar om deze tijd hadden we al veel kunnen zaaien. Zo is het elk jaar weer anders en ook wel spannend, want hoe lang kunnen we de planten laten wachten.
De zaden, ook natuurlijk biologisch gecertificeerd, kopen we bij De Bolster, Vitalis, Vreeken en Bingenheimer. Nieuw dit jaar is dat we zelf ook voor meerdere bonen rassen zaden gaan vermeerderen voor De Zaderij. We zijn gevraagd en het speelt al langer bij ons om een bijdrage te leveren aan vermeerdering en later misschien oom selectie voor de biologische zaadteelt. 
We hebben al wel het verdorde loof van de aspergeplanten afgehaald. We moeten het nu nog wieden en schoffelen om het veld helemaal klaar te hebben voor het oogstseizoen van onze groene asperges. Dit jaar hebben we nog weer 200 extra planten gekocht om in de toekomst meer te kunnen oogsten. Terwijl het nieuwe seizoen zich aandient staan er nog kool-soorten van 2019 op het land die nu bijna gaan bloeien. Zie bijvoorbeeld de foto van de knoppen van de palmkool.

week 12
Hommels op de paarse dovenetel, witte kwikstaart op het dak van de kapschuur, citroenvlinder in de tuin en 4 klepperende ooievaars hoog in de lucht. Als dat geen voorjaar is. Helaas moeten de sla en uien planten nog even geduld hebben. Net als wij. 1 zwaluw maakt nog geen zomer en dus 2 droge dagen is nog lang niet genoeg om op het land aan de slag te gaan. We schrijven het vaker,maar het is wel wat ons veel bezig houdt. 
We kijken op het land en voelen de, nog koude, grond. Een deel in ons is ongeduldig, want de plantjes in de bakken staan niet stil. Onze ervaring en ons verstand zegt, "laat je niet gek maken, het is nog pas half Maart". Onze betrokkenheid bij de bodem en de akker maken dat we dus nog wachten.
Zo gaat het misschien ook wel in deze dagen van onrust over het corona-virus. Laten we elkaar niet meer ongerust maken dan nodig is. Elkaar helpen waar nodig is wel het beste 'geneesmiddel'. 
Wij leveren onze groente-en fruitabonnementen door en ook onze webwinkel blijft open. Wel kan het zo zijn dat de inkoop via de groothandel Udea niet helemaal zo'n assortiment houdt als we anders kunnen.

week 13
Deze week gaan we aan de slag op het land. Woensdag wordt de mest gebracht. Die mest komt nu al een aantal jaren van een biologische varkenshouderij uit Fleringen. Vaste mest met stro. Vrijdagochtend komt de loonwerker om die mest over het land uit te rijden. Eerst maken we nog gewasresten, bijvoorbeeld koolstronken, klein met de klepelmaaier. Dan kunnen ze beter verteren op het land en hebben we er ook geen hinder van met de bodembewerking. Als de mest is uitgereden zullen we het licht inwerken. Zodra dit allemaal is gedaan kunnen we het land spitten. En dan....planten en zaaien. Wordt vervolgt.