'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 39
Eind September... dus is het nu officieel ook herfst. heel voorzichtig komt de herfstsfeer te voorschijn. Toevallig hadden we het daar vanmiddag nog over toen we thee aan het drinken waren op het land. De geur en de kleuren worden merkbaar. Op verschillende plekken word het kaler op het land. Pompoenen geoogst, de hekken van de erwten e.d. zijn opgeruimd. Op 2 na, want daar hangen we de droogbonen in om na te rijpen. Maar er is ook nog veel te oogsten. Kijk naar de mooie sla, ende spitskool. Ook de knolselderij staat er nog heel mooi en groen bij, de prei is mooi blauw-groen van kleur, de butternut pompoenen moeten nog even goed rijp worden en de bataat is ook bijna klaar voor de oogst. Om maar een paar voorbeelden te noemen. In Rossum in de tunnelkassen hebben we nog mooie en lekkere paprika's en groeien de net gezaaide groenten (veldsla, winterpostelein en raapsteel) goed. 

week 40
Laten we even onze blik richten op de tunnelkassen in Rossum. Daar staan nog de zomer gewassen tomaat en paprika die nog vruchten geven. De paprika's doen het nog goed. Helaas gaan de tomaten heel langzaam, maar wat wil je het is Oktober en de dagen zijn korter. In de andere 2 kassen groeien nu nog een paar nateelten. Dat zijn spinazie (vorige week gezaaid), snijbiet, raapsteel, veldsla en winterpostelein. Zoals meestal groeien de raapsteel en de winterpostelein het snelst van deze 5 bladgroenten. U kunt dus nog wel wat verse blaadjes in de herfst verwachten. 

Inmiddels kunnen we met trots melden dat we weer een bed sperziebonen aan het plukken zijn. Mooie lekkere bonen. Het natte donkere weer heeft wel wat schimmel, maar tot nu toe valt het mee kunt u als klant van Tuinderij De Witte Raaf er nog van genieten. Wie weet lukt het laatste zaaisel bonen ook nog en dan zouden we die in de 2e helft van Oktober kunnen plukken.

Een enthousiaste groep van 50 kinderen van de Vrije School uit Almelo is afgelopen Vrijdag morgen bij ons op bezoek geweest. Samen met 2 leerkrachten en een groep ouders hebben deze kinderen van groep 7 en 8 in het zonnetje gezien en gemerkt hoe hier de wortelen, gele bieten en vlas groeien. En ze hebben flink wat geoogst. De wortelen die u deze week in de abonnementen vindt hebben ze geoogst.