'BERICHTEN VAN HET LAND'

Bericht van het land  

week 29
Het jaar vordert. De 2e helft van het jaar is begonnen en de dagen worden alweer korter, maar het is ook gelukkig nog volop zomer. We zitten wel in een wat koudere periode deze zomer. Wat doet dat nu met onze groenten op het land?  We hebben afgelopen Maandag weer nieuwe planten geplant en die profiteren nu dus van de regen op Dinsdag. We hoeven dus ook geen extra water te geven. De vochtige tijd met wat lage temperaturen zijn wel lastig voor bijvoorbeeld onze buiten komkommers, maar ook de tomaten en paprika's in de tunnelkassen in Rossum rijpen nu niet zo snel.
Het weer is wel heel goed voor bijvoorbeeld de sla-soorten en veel kool-achtigen. Ze houden van regelmatig vocht en niet te hoge temperaturen. Daar staat natuurlijk tegenover dat ook het onkruid goed kan groeien en het nu wat moeilijker is om goed te schoffelen. Het is voor ons dus de kunst om onze aandacht daar te geven waar de planten het het meest nodig hebben.

week 30
Wat hebben we weer goed kunnen schoffelen. 
Het is groeizaam weer. Niet te warm en van tijd tot tijd regen of een bui. Soms ook een harde bui soms ook goed rustige regen. De groenten doen het dus nu meestal goed. Alleen de wat meer warmte minnende groenten zoals de veld-komkommerhebben het wat moeilijker. Daar hebben we het eerder over gehad in onze nieuwsbrief. 
Waarom zijn we dan nu zo blij dat we goed hebben kunnen schoffelen? Omdat we daarvoor ook voldoende perioden nodig hebben met goed drogend weer. Anders groeit het onkruid snel weer door en die planten groeien meestal sneller dan de groenten die we telen. Het is dus goed opletten, kijken en beslissen. Zo hebben we vandaag, Maandag 20 Juli, heel goed in verschillende groenten van de koolachtige groenten kunnen schoffelen. Begin van de middag was er nog een groen tapijt onkruid in de bloemkool, broccoli en groene kool. Eind van de middag was veel van dat onkruid los geschoffeld en dus verdroogd. Een mooie combinatie van zon, wind, schoffelen met de trekker en de schoffelmachine en handmatig schoffelen. Een zeer tevreden gevoel geeft dat.

week 31
We dachten deze week eens niet over de groenten en de planten te schrijven maar over dieren op en rond ons bedrijf en erf.
Dan beginnen we natuurlijk eerst bij onze 4 schapen: Hanne, Hidde, Floor en Fiona. Als we op zondag in  de ochtend wat later opstaan of buiten zijn laten ze ons dat weten met hun mooie 'gezang'. Hanne luid en duidelijk. Fiona is liefhebber van bladeren van de appelbomen op ons erf. Alle vier mooie lieve schapen.

Op en naast ons land hebben we regelmatig het geluk om een ree te zien. Er loopt ook een ree met 2 ree-kalveren op het grasland van de buren naast onze groenteakker. Die zijn inmiddels al weer een stuk groter geworden. We kunnen melden dat ree├źn houden van sperziebonen blad, andijvie en snijbiet, maar weer minder van kroppen sla. Gelukkig valt de schade dit jaar mee. Wel zijn we aan het bedenken of het nodig is om meer te doen om schade te voorkomen.

In de schuur naast het land , waar we ook schoffels en regenkleding hebben hangen hebben we de drukke bezig heden van een paartje boerenzwaluwen kunnen bekijken en beleven. Eerst een nest 'metselen'. Dan eieren leggen, broeden en als ze uitkomen de hele dag heen en weer en in en uit de schuur vliegen om insecten te voeren aan de jongen die hard groeien. Inmiddels zij er 3 jongen uit gevlogen.

In een nestkast bij ons huis, waar eerst een huismus jongen heeft groot gebracht huist nu een familie Hoornaar. De mooie grote wespen soort is niet lastig op je terras met zoetigheid. Ze eten andere insecten en ook wespen. We laten het nest gewoon zitten. Het zit niet op een lastige plek. Het is mooi om te bekijken hoe een van de hoornaars op de rand van de nestkast de wacht houdt.

Nu zouden we nog bijna de mooie buizerds vergeten. Ze helpen ons omdat ze muizen eten die dan weer geen bieten of wortelen eten. Zeker nu met jonge buizerd erbij moeten er nog meer muizen gevangen worden. Die jonge buizerd roepen/bedelen/ krijsen de hele dag om eten. Mooi om te horen, maar als het de hele dag op het land te horen is denk je ook wel eens..... wees nu maar eens even stil.